Itt van az ősz, készüljünk a teleltetésre

Idén, október közepére lehűltek az éjszakák, észrevettem, hogy az egész nyáron kint virágzó növényeink közül némelyik levele elkezdett barnulni, tehát itt az ideje, hogy bekerüljenek a lakásba, vagy eltegyük őket fagymentes helyre telelni.

kert

Muskátlit idén nem ültettünk, teljesen más összetételű lett a balkonládánk, de azért pár sorban leírom, mit kell tenni, ha van muskátlid. Ki kell szedni a balkonládából, és egy kosárba, vagy  ládába jó sűrűn egymás mellé kell tenni, majd a tövüket földdel elfedni. 5-10 fok közötti helyen lehet tárolni, öntözni hetente csak egyszer kell, akkor is csak keveset. Ilyenkor a növény pihen, lelassul a tápanyag- és vízfelvétele. A kellő vízmennyiséget úgy tudjuk ellenőrizni, mint egyébként is, ne legyen kiszáradva a föld, de ne is tocsogjon, mert akkor nem tudnak a gyökerek lélegezni. Így jó eséllyel tavasszal kiültetheted újra.

Népszerű még a leander. Ezek a növények eredeti élőhelyükön is téli pihenőt tartanak, de ott nem megy tartósan 0 fok alá a hőmérséklet, tehát ne hagyjuk őket kint, nem fogják bírni a -5 fokokat, felkopaszodnak. Egy hűvös 5 fok körüli, félhomályos lépcsőház, pince, vagy garázs megfelelő lesz tavaszig. A vízigény szintén a föld állagából kikövetkeztethető, kb kéthetente kell locsolni.

Hajrá teleltetés!

A balkonládákat nem kell üresen hagyni, ültessük tele őket krizantémokkal. Nem, dehogy is temető virág, gyönyörű sokszínű, a balkon vagy a kert méltó díszei.

krizantém