Húsvét

húsvét

Húsvét jelentése
A keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, egyben a tavasz eljövetelének és a megújulásnak az ünnepe is. Húsvétot egy 40 napos böjt előzi meg, hús vét, azaz húst veszünk magunkhoz. Valahol már nagypéntek estéjén megkezdik a sonkát, máshol pedig várnak a vasárnap délelőtti miséig, ahol megszentelik az ételt.

Húsvéti szokások
Virágvasárnapon szokás a felöltöztetett szalmabábút, kiszebábot kivinni a faluból, amit felgyújtanak, vagy vízbe dobják, így szabadulnak meg a téltől és a betegségektől.
A locsolkodás a víz általi megtisztulás jelképe. Régen faluhelyen kútvízzel, vödörből locsolták a lányokat, mára már átvette a helyét a szimbolikus kölnivíz, parfüm.

Húsvéti szimbólumok
A tojás az ősi termékenység szimbóluma, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált. A piros szín, Krisztus kiömlött vérét jelképezi.

A húsvéti nyúl eredete kissé bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a XIX század folyamán. Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte Európában a húsvét ünnepével társítják.

A bárány szintén Jézust jelképezi. Nálunk a bárányhús helyét a húsvéti sonka vette át. A mediterrán országokban azonban napjainkban is az ünnepi asztal elmaradhatatlan eleme a sült bárány.

A barkaág szintén régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvasárnap megünnepléséhez nyúlik vissza.A barka a magyarországi éghajlati viszonyoknak megfelelően a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.

Virágvasárnap
A húsvétot megelőző vasárnap, Krisztus diadalmas jeruzsálemi bevonulásának az ünnepe. Ennek emlékére a déli vidékeken pálmás, az északibb tájakon pedig barkás körmenet tartanak. A pálma a diadal és a győzelem jelképe.

A bárány
A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvedniük, mivel áldozatként házaikat egy bárány vérével jelölték meg, de Jézus kereszthalála is az áldozatot hordozza magában, hiszen halála által váltotta meg az emberiséget.